Blauwwit op podium in Vlaardingen en Maasland   

Vast onderdeel van Koningsdag in Maasland en Vlaardingen zijn de prestatielopen. Mag de Groene Oaseloop met 40 jaar al een oude loop worden genoemd, de Vlaardingse Havenloop was afgelopen donderdag reeds toe aan haar 70e editie!
Reeds om kwart over 10 klonk in het centrum van de tweede stad aan de Waterweg het startschot voor de 5 en de 10 km. Eerstgenoemde afstand werd het snelst afgelegd door clubgenoot Wouter van Rossum. Na een moeizaam maar succesvol marathondebuut in Rotterdam liep Wouter nu naar een mooi pr van 18.54, waarmee hij aangaf wellicht nog veel in petto te hebben de komende jaren.

Vanaf 1 uur gingen de lopers in het centrum van Maasland van start, te beginnen bij de jeugdloopjes over 1 en 2 km. Mooi om het verschil in beleving te zien bij de jongste deelnemers tot en met 9 jaar, variërend van winnaarstypes tot vrolijke wandelaars en huilende achterblijvers. Eerste 'AVW'-succes boekte de 10-jarige Norah van de Berg die haar AVW-ouders verraste door op de 2 km het snelste meisje te worden bij de jeugd tot en met 14 jaar.

Een kleine 200 lopers gingen van start voor de 6 en de 10 km waaronder tientallen blauwwitten. Als snelste van de 6 km was Terry Kenbeek terug op de Doelstraat (22.36), die onderweg onder meer succesvol afrekende met een aantal enthousiast meerennende koeien op het Doelpad.

De hoofdafstand, die voerde over Commandeurskade, Gaagweg, Kwakelweg en Trekkade, werd overtuigend gewonnen door clubgenoot Marc Meeder (36.40) die daarmee aantoonde de grote favoriet te zijn om zijn clubkampioenschap in juni te prolongeren.
Winnares bij de dames werd Nancy de Kok van Thof in 45.11 met op een derde plaats AVW'er Annemarie Dijksman in een pr van 47.33.

Ondanks de frisse omstandigheden waren er na afloop veel deelnemers te vinden op het Pynasplein om met een biertje in de hand de wedstrijd te evalueren en vooruit te kijken naar nieuwe loopevenementen. Want komende maanden staan er weer veel regionale lopen op het programma waaronder natuurlijk die van het Westlandse Agium Runcircuit, dat op vrijdag 12 mei wordt voortgezet met de Omloop ter Heijde.

Helaas is de Keersluisloop die op zondag 7 mei door het roparunteam Run for life zou worden georganiseerd komen te vervallen.